Uimitor! Cui aparține Transilvania? Un document din 1366 ne dă răspunsul la această întrebare!

Documentul vechi, care prevedea soluționarea unui conflict încă din 1366 ne poate da răspuns a cui este, de fapt teritoriul Transilvaniei.

Conflictul a apărut între două sate, mai exact românii, care făceau parte din satul Pietriș (denumirea actuală a acestui sat) și sașii din Satul Nou (denumire actuală). Aceste 2 localități nu puteau împărți o pădure.

În urma acestui conflict a fost efectuată o judecată, iar documentul acesta este hotărârea judecătorească. Prin acest act se demonstrează faptul că Transilvania este pământul românilor.

Documentul a fost publicat în cadrul revistei “Familia” în anul 1894, de marele academician Atanasie Marian Marienescu pe care acesta l-a găsit și l-a preluat dintr-un alt document publicat de Academia Română.

Documentul original este, de fapt, un volum cu denumirea de “Documente privitoare la Istoria Românilor”.

Atunci când s-a iscat această ceartă între cele două sate, regele Ungariei, Ludovic I a venit spre Bistrița și i-a cerut lui Ubaldus Tumels să facă dreptate între cele două localități și să decidă în a cui posesie revine a fi această pădure.

Românii au demonstrat marelui judecător Ubaldus Tumels că acest teritoriu cândva a fost al lor și din acest motiv ar trebui să-l dețină și mai departe. Astfel, aceștia au devenit marii posesori ai pădurii și au câștigat acest litigiu față de sașii din Satul Nou.

Sursa